Mänskligt rörlighet och säkerhet

onsdag 24 december 2014

10 liberala visioner för det kommande året

Liberaler, nu är det dags att vara progressiv enligt talesättet ”efter regnet kommer solen”. Förutom att få fram en ny regering så finns det världens möjligheter att kämpa för. Jag tar upp 10 punkter för liberal engagemang under det nya årets gång.

1.    Reformera arbetsmarknaden.
En arbetsmarknad bör kunna inkludera individernas olika behov och intressen. I en tid när den tekniska utvecklingen går fort är det nödvändig att tänka på flexibel säkerhet för den anställde som på engelska kallas flexicurity. Det innebär att en viss utveckling kan leda till snabba förändringar inom en hel bransch som exempelvis i fallet med Iphonens tillkomst som ledde till att Nokia förlorade marknadsdominansen inom en kort period. Istället för att tillämpa först in-sist ut principen bör LAS reformeras så att kompetens istället för ålder står i centrum. Människor ska snabbare kunna få ett nytt arbete beroende på vad den enskilde kan bidra med när det sker omställningar.

Vidare ska arbetsmarknaden utgå ifrån tanken att olika individer med olika behov kan och vill arbeta för olika löner inom ramen för olika arbeten. Men även utifrån tanken att människor ska ha olika alternativ att arbeta sig uppåt och åstadkomma social rörlighet om individen önskar att göra en klassresa. Dessutom skulle en reformerad arbetsmarknad gynna Sverige som invandringsland eftersom fler nyanlända därmed ska kunna komma igång med ett nytt arbete.








2.    Stärk individens rättigheter för identitetsutveckling.
I samband med Björn Söders kontroversiella och nationalistiska uttalande om medborgarnas identitet är det viktigt att inse vikten av att värna om Sveriges demokratiska samhälle där individen har rätten att fritt kunna forma och välja sin identitet. Ett samhälle som kräver av individen att underkasta sig den ”sanna” identiteten är inget annat än förtyckande, kollektivist och repressivt. Gemenskap skapas inte heller genom tvinga människor till den utan genom respekt och tolerans för individens val av vad hen vill identifiera sig med.



3.    Grön liberal politik med marknadsekonomin i centrum.
De flesta av oss i Sverige och inom EU är nog medvetna om att dagens miljöproblem är globala. Dessutom är faktumet att den levnadsstandarden som finns inom Unionen skulle kräva ett antal planeter som Jorden om alla länder i världen skulle förbruka samma  resursmängd. Därmed gäller det att ställa om samhället till ett ekologiskt samhälle samtidigt som vi står för att frihandel och marknadsekonomi inte bara kan blir grönare utan är ett verktyg i sig för en grönare framtid.

I praktiken innebär det att utbud och efterfrågan hos oss som konsumenter samt tillverkare leder till ny utveckling inom ramen för innovation. Bland annat måste företagen som vill kunna sälja miljövänligt och ekologiskt konkurrera mot varandra och förbättra den gröna produktionen genom att hela tiden erbjuda mer grönare alternativ. I ett liberal ekologiskt samhälle är det konsumenterna som genom sin vilja för en grönare värld styr utvecklingen mot ekologiskt hållbarhet. Här gäller det att starkt bejaka individens förmåga att vara kreativ och ställa om sig efter dagens miljöutmaningar.



4.    NATO-medlemskapet
I samband med Rysslands vidriga aggression mot Ukraina är det viktigt att stå för ambitionen om att Sverige behöver medlemskap i militäralliansen. För närvarande riktar sig Rysslands politiska ansträngningar mot Unionen vilket även är ett hot mot Sverige. NATO-medlemskap behövs även för att Sverige ska på ett mer integrerat sätt även kunna försvara Unionen mot konventionella motståndare. Dessutom präglas den säkerhetspolitiska utvecklingen av att USA skiftar mer fokus mot Sydostasien vilket innebär att EU:s medlemsstater och andra NATO-medlemmar måste kunna ta ett större försvarspolitiskt ansvar.



Klicka på bilden för mer info om grön urbanisering rörande fiktion och verklighet .



5.    Integrations politik med individen i fokus.
Sverige är ett invandringsland och därför bör staten agera och tänka som sådant. Det handlar om att tro på den enskilde människans förmåga och potential. Istället för att bara fråga ”var kommer du ifrån” så bör utgångspunkten vara ”vad kan du bidra med” och "vad vill du uppnå"? Ett bra exempel är Kanada där integrationen ska leda till att en nyanländ inom loppet av 2-3 år ska kunna språket och arbeta. Ett språktest i svenska skulle vara ett bra verktyg att få fler medborgare med bättre kommunikationsförmågor samt som lättare kan orientera sig i samhället.


6.    Reformera EU:s budget

Än så länge bygger Unionens budget på att medlemsstaterna ska förhandla. Det gör att processen är långvarig, kräver mycket administrativt arbete samt att medlemsländer blir uppdelade i nettotagare och nettogivare.

En mer effektiv budgethantering skulle kunna genomföras genom att Unionen får legitimitet att dra in egna skatter. Det skulle kräva en tuff omförhandling mellan medlemsstaterna eftersom det handlar om staternas suveränitet. Samtidigt är det viktigt att inse att suveränitet måste anpassas till världen som den är idag och inte så att utvecklingen stagnerar. Om EU kan dra in egna skattemedel och omfördela dem så skulle det även kräva mer politisk konkurrens inom Europarlamentet där parlamentarikerna skulle vara tvungna att verkligen representera medborgarnas intressen  i budgetförhandlingarna. Det skulle gynna den demokratiska utvecklingen på europeisk nivå.



7.    Elbilar är framtiden
En annan viktig aspekt är den teknologiska utvecklingen som gynnar omställningen till ett ekologiskt samhälle. Istället för att exempelvis bygga mer kärnkraft, vindkraft eller vattenkraft så handlar det istället om att förbättra effektiviteten. Just resurseffektiviteten är viktig eftersom fordonstransport kommer att behövas långt framöver i framtiden. För närvarande finns många inom EU som använder sig av elbilar men antalet är fortfarande för låg. Genom satsningar på elbilar rörande relationer mellan Unionen och den europeiska bildindustrin samt elbilskampanjer som riktar sig mot konsumenterna skulle koldioxidutsläppen inom Unionen kunna minska avsevärt samtidigt som konsumenter skulle få mer pengar över genom att ladda bilar med el istället för att tanka med bensin eller disel.






8.    Surrogatmödrarskap

I ett liberalt samhälle maximeras hela tiden individens förmåga att bestämma över sin kropp. Det finns människor i vårt samhälle som vill kunna vara föräldrar men som av olika skäl inte kan få barn. Här måste vi verkligen stå för att vuxna individer ska kunna bestämma över sina kroppar samt ge möjligheten till de som vill ha föräldrar att vara det. Kollektivistisk moralsyn ska inte stå i vägen för detta.


9.    Privata välfärdsalternativ
Det samhället som vi lever idag måste kunna fungera utifrån dagens förutsättningar och möjligheter. Välfärden måste kunna utveckla en bättre framtid och inte ett bättre förflutet. Skillnaden mellan en liberal välfärdspolitik och den socialdemokratiska och vänsterpartistiska är tron på individens kreativa och innovativa förmåga att på eget initiativ kunna bidra till samhället och erbjuda bra kvalitet. 


10. Statlig skola och kvalitet hos friskolor
Skolan bör återgå till att skötas inom statlig regi. Det har visat sig sedan kommunaliseringsreformen att kommunala skolpolitiker inte administrativt klarar av att sköta verksamheten effektivt. Genom att återförstatliga skolans funktion kan statens resurser koordineras och används från den statliga nivån vilken gynnar tanken om att alla skolor i landet ska få mer eller mindre samma utvecklingsmöjligheter.

Rörande friskolor så finns det kontroverser med att det ibland förekommer gap mellan friskolornas vinster och den kvaliteten som friskolorna är tänkta att erbjuda. För att få bukt med det är det bra att kortsiktiga ägare inte tillåts men även kraven borde höjas att friskolor ska kunna leverera bättre kvalitet.





God Jul och Gott nytt år 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar