Mänskligt rörlighet och säkerhet

onsdag 11 februari 2015

Låglönejobb, Välfärd, Ukraina, Terrorism samt Urbant jordbruk

Låglönejobb för en arbetsmarknad som omfattar fler
”Sänk arbetarnas löner så att invandrarna får jobb”. ”Trasproletariat”. I samband med FP:s utspel och diskussioner om integration, flyktingar och invandring har under de senaste dagarna kommit reaktioner från framför allt socialdemokratiska och vänsterorienterade debattörer. Debatten präglas av åsikten om att anställda i Sverige kommer att få det sämre ifall arbetsmarknaden reformeras. Saken är dock att reformer inte handlar om att sänka löner utan att skapa lagliga låglönejobb som idag antigen inte finns eller är informella.


Inom Unionen har Sverige lägst antal så kallade enkla jobb samt lägst lönespridning. Låglönejobb skulle förutom nyanlända invandrare gynna ungdomar, studenter samt andra personer som är i behov av enkelt arbete. Arbeten som städhjälp, bärplockare, personliga assistenter, barnvakt, hundvakt, parkvårdare, pizzabagare, tidningsutdelare, diskare, är viktiga inom ett samhälle där tjänstesektorn är den största delen av ekonomin. För många individer kan det vara en början på en lång och en lyckad karriär och en liberal arbetsmarknadspolitik bör handla om att underlätta individens sociala rörlighet och flexibilitet. Ungefär som Bill Gates sa en gång, att flippa burgare är inget skitjobb utan en möjlighet för många för ett bättre liv.



Mänskligare välfärd
Liberaler bör stå för ett mer individualiserat samhälle när det gäller välfärd. I samband med kriserna runt om i Europa märks något som jag gärna kallar för välfärdsnationalism. En av välfärdsstaten uppgifter handlar trots allt om att skapa solidaritet och förtroende mellan människor på den nationella nivån medan idag är det vanligt att människor ställs mot varandra baserat på identitet. I flera medlemsstater inklusive Sverige har det gått framåt för nationalistiska partier som med rädslans stöd lovar att ”våra jobb” och ”vår välfärd” ska skyddas eller bevaras. Dessa partier är samtidigt emot frihandelsavtal, europeisk marknad, fri rörlighet, samt är  för tullar och tar upp ekonomiska argument som inte håller i en global värld.


Kriget i Syrien och att människor flyr därifrån borde vara en moralisk kompass för en mänskligare välfärd. Det gäller även tiggare från Rumänien men också de som redan är fattiga i Sverige. Det finns dock andra utmaningar för välfärden istället för att betrakta flyktingar som ett hot. Välfärdspolitiken är nationell samtidigt som marknaden är europeisk och ekonomin är global. Samtidigt står världen inför utmaningen rörande ekologi, hållbar utveckling och rättvis fördelning av naturresurser. I Sverige kan man vara stolt över ekonomiska bedrifter men man bör komma ihåg att många går till jobbet varje dag tack vare att människor på andra håll i världen har fått det ekonomiskt bättre.


Med andra ord så löser vi inte problem i den globala världen genom att ägna oss åt välfärdsnationalism. Välfärdsstatens nackdel är att det kan uppstå en alldeles för stark kollektivism där missnöje och rädsla snabbt uppstår utifrån en retorik om att välfärden förfaller. Välfärden gynnas trots allt av att fler arbetar och det ska löna sig att arbeta inom Unionen oavsett var man är född i världen. Därmed kan välfärden fungera på sådant sätt där individen med tiden, inkomst och färdigheter kan kvalificera sig för olika välfärdstjänster.


Ukraina
Det finns ingen palts i Europa idag för nationalistiska ambitioner rörande kampen om territorier som fallet var i förre detta Jugoslavien under 90-talet. Ukraina är ett land som i framtiden måste kunna bli en europeisk medlemsstat med tanke på Majdanrörelsens revolution och medborgarnas uppoffring. Om separatisterna lyckas med sina ambitioner så innebär det två saker. Att Ukraina som utsatts för aggression från Ryssland antigen förlorar delar av sitt territorium eller hamnar i ett läge som liknar Bosnien där centralmakten blir förlamad eller begränsat i sin funktion, inte minst rörande EU-medlemskapet. Det finns även intern utveckling som är oroande med ökad nationalism som aldrig kan stå för fredliga värderingar eller tolerans. Samtidigt riktar Ryssland sin nationalism mot Unionen med syftet att rita om Europas politiska karta. Politiska unioner som stater och medborgare kan forma finns inte hos de ideologier som Kreml bekänner sig till. Ukrainas sak är därmed europeiskt eftersom freden inom Europa bygger på att vissa idéer, som nationalistiska myter, måste kastas till historiens soptipp.


Terrorism
Liberalernas ledare i Europaparlamentet Guy Verhofstadt gick ut idag med en artikel i Huffington Post med budskapet om att det behövs mer samarbete på unionsnivån i samband med attackerna i Paris samt den rådande debatten om terrorism. Idag talar medlemsstaterna om nationell säkerhet i frosta hand medan det talas mindre om europeisk säkerhet. Det behövs bland annat ett större utbyte mellan medlemsstaternas underrättelsetjänster snarare än att informationen förblir dold. Samtidigt gäller det att balansera medborgarnas oro med individens personliga integritetsskydd rörande datalagring, datahantering och dataöverföring.   




Urbant jordbruk

Urban stadsodling är redan trendigt och det är framtiden. Den gynnar individen som kan ägna sig åt något kreativt och ha en hobby. Det kan föra människor närmare varandra. Samtidigt kan det gynna ekonomin med investeringar i urbant jordbruk. Detta bör ses som en viktig del av omställningen till lett mer ekologiskt, hållbart och grön samhälle som dessutom kan skapa arbete och välstånd. För Stockholms del så skulle mer urbant jordbruk i större omfattning gynna stadens gröna utveckling. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar