Mänskligt rörlighet och säkerhet

torsdag 12 mars 2015

Ekonomin kräver öppenhet och öppenhet kräver mänskliga rättigheter



Saudi Arabien är en regional stormakt med täta förbindelser med USA, stark inflytande inom oljeindustrin samt har geografiskt ett strategiskt läge för handeln via Röda Havet och i Mellanöstern. Landet är samtidigt en diktatur och ett autoritärt samhälle, känd för brott mot mänskliga rättigheter. Till exempel som att kvinnor inte får köra bil eller att demokratiaktivister som bloggaren Raif Badawi förföljs och bestraffas fysiskt. Ironiskt nog har Saudi Arabien idag en plats  i FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Det råder ingen tvekan om att Sverige ekonomiskt kommer att påverkas negativt av den diplomatiska krisen. Det råder inte heller tvekan om att det råder en kris i världen och att det i många fall råder ont om jobb - inklusive "svenska jobb". Saken är dock att varken jobb eller mänskliga rättigheter har en nationalitet. Det handlar istället om att stå för värderingar som är universella, internationella och kosmopolitiska där människor världen runt kan kräva sina friheter, värdigheter och rättigheter. 

I en global värld är den internationella ekonomin väldigt integrerad. Enskilda stater kan vara så pass beroende av varandra att det ibland kan kännas som att minsta kritik som riktas mot en stat kan få hela ekonomin att kollapsa. Det har redan framkommit analyser om att Sveriges ekonomi kommer samt kan påverkas negativt av försämrade relationer till Saudi Arabien. Kritiken kommer att handla om att Sverige framställer sig dåligt på den utrikespolitiska scenen och att jobben gått förlorade. 

Just på grund av den ekonomiska beroendet mellan länder är det viktigt att stå för mänskliga rättigheter. Eftersom ekonomiska band kan vara starka så kan mer fokus riktas mot att människor inte bara får det ekonomiskt bättre utan även socialt. Att våga stå för mänskliga rättigheter innebär inte att Sveriges ekonomi kommer att kollapsa. Det märktes inte minst när Lundin Petroleum drogs ur Sudan efter stark kritik. Arabiska våren var ett tydligt exempel om att den ekonomiska globaliseringen inte var tillräcklig för att tillfredsställa människors behov.

Till att börja med är vapenhandel inte en del av något frihandelsavtal mellan Sverige och Saudi Arabien. Faktumet är dessutom att EU har frihandelsavtal med gulfstaterna (GCC) vilket innebär att även om vapenexporten avslutas så kommer majoriteten av handeln mellan Sverige och Saudi Arabien att stå kvar. Dessutom är det viktigt att medborgare i Sverige får en stark inflytande även inom utrikespolitiken. 


De senaste händelserna kan ses som ett utrikespolitiskt nederlag för Sverige. Utvecklingen gick fort och regeringen kunde ha hanterat det bättre genom att vara mer tydlig och konstruktiv i hanteringen av situationen. Istället har motsättande information framförts där den så kallade feministiska utrikespolitiken har blandats med socialdemokraternas nostalgi rörande försvarsindustrin och "svenska jobb". Samtidigt är det viktigt att notera att Arabförbundet inte är en arabisk EU utan en regional organisation där flera stater inte ser på Saudi Arabien med positiva ögon. Inte minst i samband med att Saudi Arabien med sunnitisk kungahus skickade trupper in i Bahrain för att slå ned pro-demokratiska medborgare av vilka de flesta är shia. 

Samtidigt gäller det att hitta en balans mellan ekonomiska förbindelser och människorelaterade värderingar. Världen kan inte endast globaliseras ekonomiskt. Mycket handlar om att i en global värld människor kan skapa solidaritet över gränserna och att idéer kan flöda fritt där man kan diskutera dem. Mänskliga rättigheter är därmed viktiga eftersom det handlar om att livet för människor kan socialt bli bättre oavsett var man föds. 

Idag när det råder kris i världen så finns trenden att både jobb och värderingar nationaliseras. Retorik om "svenska jobb", "danska värderingar" eller "british business" kommer inte göra världen öppnare eller lösa den socioekonomiska situationen i Europa. Risken är att världen snarare blir mer sluten och mindre transparent. Så ekonomisk integration på global nivå - Ja tack - men även till mänsklig integration. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar