Mänskligt rörlighet och säkerhet

lördag 25 oktober 2014

Utveckla Sverige framåt i den globala och postnationella världen



Under de senaste åtta åren med Alliansen har Sverige som samhälle förändrats mycket. En viktig komponent i denna utveckling har varit liberala värderingar i takt med en tid som präglas av globalisering, internationalisering, europeisering, digitalisering, individualism och informationssamhället. Mycket har blivit bättre genom tillkomsten av nya yrken, kunskaper och livsstilar.  Sverige har utvecklat förmågor för att kunna handskas  med nya möjligheter och utmaningar på europeisk och global nivå. Den avreglerade ekonomin har inte bara lett till att nya jobb har skapats och att nästan varannan produkt som tillverkas i Sverige säljs inom EU eller på andra marknader runt om i världen. Och inte heller bara till att Stockholm idag är en av Europas mest produktiva regioner inom servicehandel och innovation. Den ekonomiska utvecklingen har även gynnat välfärdens utveckling med en modernare välfärd bestående av fler privata alternativ och större resurser tack vare högre skatteintäkter. Idag står EU för ungefär hälften av hela världens välfärdstjänster vilket visar att det går att kombinera välfärdsstaten med marknadsekonomin. Till sist går det att konstatera att Sverige idag, inte minst när det gäller IT, innovation, demokrati, jämställdhet och rättsskydd, är ett av världens modernaste och rent sagt bästa länder att leva i.


Förutom den ekonomiska utvecklingen har Sverige gynnats av utbyte av idéer där människor kan inspirera varandra politiskt, ekonomiskt och socialt. Allt detta sker i en värld som är öppnare och mer integrerad. Idag är det många från Sverige  som precis som  många andra EU-medborgare arbetar i olika unionstater  eller utanför Unionen i länder som Ryssland, Kina, Indien, Brasilien, Argentina, Japan osv. Den mänskliga kontakten är viktig för att även  kunna hantera nya utmaningar som med åren har kommit upp till ytan, utmaningar som i många fall är svåra eller mer eller mindre omöjliga att lösa på nationell nivå. Det gäller global uppvärmning, hållbar utveckling, organiserat brottslighet, inomstatliga och mellanstatliga krig och konflikter, mänskliga rättigheter, finansmarknader med flera.


Samtidigt påverkas människors tilltro till europeiska och internationella institutioner negativt av den rådande krisen som fortfarande råder. Inte minst har medborgarna i många av Unionens stater visat sitt missnöje genom att rösta på partier som har populism, nationalism och olika typer av sociala fobier på agendan. Inte sällan beskylls samhällsproblem på människor på grund av uppfattningar om deras identiteter  i en tid när många letar efter syndabockar eller någon att förakta. Mycket av det som man i Sverige och i andra europeiska länder har kämpat för att skapa samhällen baserade på tolerans, socialt mångfald, mångkultur och individualism håller nu på att utmanas av politiska krafter som lovar ett bättre förflutet och ett gemenskap som bygger på hat, förtryck och intolerans.



En av anledningarna att Sverige har lyckats åstadkomma stora framgångar i dagens värld som kan betecknas som en global by är bland annat tack vare av ett arv av internationellt samarbete och solidaritet, välfärdsstatens utveckling, exportorienterad  och kunskapsbaserad ekonomi samt rättsstatliga principer som gör Sverige till föredöme för många runt om i Europa och omvärlden. Eftersom det idag råder starkt motstånd mot fortsatt integration inom Unionen och internationella samarbeten så är det viktigt att fortsätta framåt med utvecklingen i en tid när människor runt om i Europa och världen är bundna socialt, ekonomiskt och identitetsmässigt. Myter, lögner och  längtan efter ett bättre förflutet får inte vara hinder för fortsatt utveckling. Tanken är i slutändan att man ska bygga fler broar mellan människor och inte fler murar. Som liberal är man progressiv, det gäller att fortsätta framåt mot nya möjligheter snarare än att falla tillbaka mot nostalgiska fantasier. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar