Mänskligt rörlighet och säkerhet

tisdag 5 januari 2016

Riskabelt med att nationalisera samhällsvärderingar

Jag skriver detta inlägg i samband med den senaste politiska utvecklingen i Polen. Bland annat har den nytillträdde utrikesministern Witold Waszczykowski uttalat sig om att hans parti endast vill bevara samt försvara det som anses vara  "traditionella polska värderingar". (Artikel från Politico)  


Bland det första som jag tänkte på  i samband med uttalandet är Vladimir Putin och hur han samt hans närmaste kollegor använder sig av nationalistisk retorik om "traditionella ryska värderingar". (Min artikel från Stockholmsbloggen) 


Det som binder samman Ryssland och Polen är en historia av att ha haft kommunism som samhällets styrande samt centrala idé vilket bland annat innebar att traditioner inom samhället blev förstörda, marginaliserade eller stigmatiserade. Dessutom att partier som Enade Ryssland (Putin) och PiS (Lag och Rättvisa) baserar sig på nationalism, ultrakonservatism, "familjerrättigheter" kristendom och populism.


Därför måste en ställa sig frågan vad menas med traditioner samt "traditionellt samhälle" samt "traditionella/nationella värderingar"?


Tidigare har jag skrivit om traditionella samhällen samt socialt arv  i samband med retoriken i Ryssland. (Min artikel från Frihetssmedjan). Det är sådan retorik som ryska nationalister använder sig av för att å ena sidan beskriva Ryssland som ett "traditionellt, kristet och familjeorienterat" samhälle medan Europa utmålas som "dekadent, homosexuellt, mångkulturellt" samt "perverst"




Vad säger vetenskapen om traditionella samhällen? 
Den samhällsvetenskapliga argumentet är att ett traditionellt samhälle kan variera från fall till fall. Ett traditionellt samhälle är alltså  inte synonymt med exempelvis  "konservativt samhälle".  Nederländerna och Sverige som brukar lyftas upp som liberala samhällen är just traditionella samhällen.Varför? Därför att olika traditioner har spelat en viktig roll i samhällsutvecklingen. Traditioner som finns hos Socialdemokraterna , Liberalerna eller Moderaterna. Hos LO, TCO eller LRF. Eller hos kyrkorna, FN-förbundet eller Motormännens Riksförbund. 

Traditioner avses i  detta sammanhang som sociala arv i form av idéer som i sin tur har påverkat utvecklingen från generation till generation. Organisationer som politiska partier, fackföreningar eller icke-statliga aktörer är just traditionsbundna. Idéer uppkommer, utvecklas, förnyas eller dör ut. Så ska det fungera i ett demokratiskt samhälle när människor förändras i samband med att idéer förändras. Exempelvis har vi inom Liberalerna behållit åsikter om marknadsekonomi  men skakat av värnplikten. 

Nationalistiska myter 
Problemet för ett parti som PiS (Lag och Rättvisa) eller för Enade Ryssland (Putin) är just att begreppet "tradition" missbrukas samt misstolkas. Partier använder sig av nationalistiska myter och föreställningar om ett bättre förflutet.  Tanken är att med hjälp av myter ge människor en känsla av gemenskap, kontinuitet och identitet. 


Det är alltså helt absurt att ett traditionellt samhälle ska vara just traditionell genom att argumentera att saker och ting borde  vara samt se ut som under början av 1900-talet. Både Ryssland och Polen har haft kommunistisk styre under lång tid vilket innebär att samhället inte bara kan hoppa över till det förflutna. På det sättet får sådana partier fram ett budskap som kan rikta sig mot allt som därmed inte anses vara just traditionellt: sekulära staten, hbtq-frågor, mångkulturellt samhälle, klimatförändringar, till och  med demokrati. 


Situationen i Sverige 
Finns det liknande problem i Sverige? Svaret är ja. Även i Sverige finns det politiker som från olika partier talar om vikten av "svenska värderingar". En del gör det som i SD:s fall med syfte att sprida just nationalism, rasism samt exkludering medan andra gör det för att skapa mer inkluderande gemenskap. Och visst kan man säga att demokrati, jämställdhet och välfärd är viktiga värderingar i Sverige. 

För mig som liberal och humanist blir det dock svårt att acceptera dessa värderingar är just "svenska" eftersom värderingar som sådana finns på flera andra håll inom Europa och världen. Värderingar som demokrati, mångkultur eller äganderätt är för mig liberala värderingar i första hand. 

Jag skrev även i samband med en text om nationalism där jag nämnde David Cameron som talade om "brittiska värderingar" samt hur absurt det var där en statschef skulle uppmuntra människor att äta viss mat och titta på fotboll för att känna sig som britter.(Dagens Samhälle)   

Så varför finns behovet att nationalisera värderingar som ofta är just internationella, europeiska eller universala? Min uppfattning är att det bland annat handlar om samhällsprocesser som globalisering, europeisering, postdemokrati , informationssamhälle, postnationalism med flera. Samt även på grund av migration och framväxten av samhällen som inte är "etniskt homogena" längre. 


 I en värld där människor allt tätare knyts till varandra socialt, kulturellt, ekonomiskt eller ekologiskt  så finns det även motreaktioner.  Tendenser  att använda olika former av nationalism för att skapa skillnader mellan människor snarare än likheter. Även i Kina används begreppet "kinesiska värderingar" eller "konfucianska värderingar". Det är ingen tvekan att det är ett sätt för regimen att ta ställning emot de värderingar som anses vara "västerländska" eller "demokratiska".




Vad göra åt saken?


  1. Nationalisera inte värderingar – de är oftast allt annat än nationella
  2. Upplys om nationalistiska myter samt felaktigheter rörande resonemanget om traditionella samhällen 
  3. Vik inte för rädsla, myter och fördomar om övernationella samhällsprocesser som globalisering och europeisering. Försökt att förstå dem istället. 
  4. Det är i grunden positivt med att människor närmar sig varandra i en tid när nationella institutioner inte räcker till för många utmaningar som finns. Inget säger att  exempelvis demokrati måste förbli nationell. 
  5. Främja gemenskap genom mer universella värderingar som demokrati, medborgarfriheter samt jämställdhet som kan omfatta fler oavsett kön, födelseort, medborgarskap eller beteende.