Mänskligt rörlighet och säkerhet

fredag 26 oktober 2018

Det behövs inte "mer samarbete"


2016 publicerades min masteruppsats om politisk kommunikation och Europarlamentsvalprocessen i Sverige under 2014. En av de viktigaste slutsatserna i uppsatsen var att den politiska kommunikationen hade i många fall större fokus på EU-politik och dimension än på nationell politik och dimension. Det är en positiv utveckling eftersom EP-val i Sverige har haft tendensen att vara som nya "folkomröstningar" med Ja-Nja-Nej till EU. För både liberala och andra politiska aktörer finns mycket att lära sig hur kommunikationen kan förbättras och göras mer inspirerande för medborgarna. Därför skriver jag följande förslag och åsikter inför EP-valet 2019.

1.    EU presenteras ofta felaktigt i debatten som ett ”samarbete” trots att EU är en supranationell / överstatlig union. Det som ofta medvetet eller omedvetet menas med samarbete är egentligen mellanstatligt beslutsfattning och styrning (intergovernmentalism). Men mellanstatlighet är inte den enda sättet att styra unionen. Det är en del av EU:s beslutssystem (governance) vid sidan av andra former av styre som Open Method of Coordination och kommissionens agerande.


2.    I politikforskningen definieras EU ofta som supranationell union, regional integration association/organization, multi-level governance (flernivåstyre). Förvisso är cooperation/samarbete en del av beslutsprocesserna. Att exempelvis Liberalerna tenderar att kommunicera om ”mer samarbete” har därför följande problem då kommunikationen kan uppfattas som:

a)    ”tomma ord” eller som ”enkelt budskap”
b)     ”dolt” eller oärligt förespråkande av mer integration

Från liberal synpunkt när det kommer till synen på offentlighetens storlek, demokrati och individen så behöver inte EU ”mer samarbete”, alltså mer mellanstatlighet. Eftersom mer mellanstatlighet innebär bland annat mer byråkrati och ”kohandel” mellan staterna som inte alltid behövs. Det som behövs däremot är bättre fungerande centrala institutioner som EU-domstolen samt mer maktdelning, maktbegräsning och maktdecentralisering.

Dessutom finns risken att Liberalernas kommunikation inte skiljer sig från Sverigedemokraternas. Idag är SD medlem i partigruppen ECR där partier förespråkar EU just som ”ett samarbete” mellan stater men utan europeisk demokrati, flernivåstyre eller medborgarskap.

3.    Partier behöver i första hand utforma sin EU-politik som handlar om unionen i sin helhet medan politik för Sveriges agerande i det mellanstatliga styret behöver komma i andra hand. Politisk kommunikation behöver mindre fokus på stater-länder och mer fokus på unionen som politisk entitet med syfte att inspirera medborgarna.

4.    ”Mer samarbete, EU behövs för klimatet, EU är bra för företagen”. Men partier skulle aldrig kommunicera i stilen att Sverige behöver mer samarbete eller att klimatet behöver Sverige. Partier behöver kommunicera om EU mer detaljerat i samtliga relevanta frågor som ekonomins utveckling, offentlighetens storlek, institutionella reformer, migration och integration, ekologi och energi, mm

5.    Liberala aktörer bör agera enligt principen att ”be the change that you want to see in the world”. Vill man bidra till att forma ett mer liberalt europeiskt samhälle så behöver man kommunicera och berätta mer tydligt, visionärt, meningsfullt om hur den utvecklingen ska gå till. Låt oss tänka att EU redan idag är en federal union enligt mer klassisk liberal modell och låt oss kommunicera utifrån det.

6.    Ett problem med det europeiska partisystemet är att det fortfarande (nästan) saknas ”riktiga” partier som kan verka i hela unionen. Att landbaserade partier ingår i olika partigrupper eller partifederationer gör bland annat att de enskilda partiernas EU-politik inte alltid är lika med det som partigrupperna formellt presenterar samt att partierna i de olika grupperna kan vara korrupta vilket i sin tur påverkar medborgarnas förtroende till det demokratiska systemet. Liberala partier behöver inom det kommande framtiden gå samman med andra liberala partier och transformera sig till ett europeiskt liberalt parti med liknande organisation som finns i federationer som USA och Kanada.


7.    Partierna behöver idag fler talespersoner. Att ha bara en talesperson för EU-politik är alldeles för snävt och begränsat. Istället behöver vårt parti talespersoner för olika delar av EU-politiska områden som migration, ekologi, energi. Liknande poster behövs för den globala nivån samt poster för nya och andra frågor som AI-politik och drogpolitik.

8.    Kommunikation behöver överlag mer innehåll och förklaringar liksom vara mer inspirerande och meningsfull. Ta till exempel Liberalernas kommunikation om förslaget för EU-koldioxidskatt:

a)    Hur stor ska skatten vara per ton CO2?
b)    Vad ska intäkterna användas till?
c)    Vilka ska driva in skatten?
d)    Ska skatten införas i samband med grön skatteväxling?
e)    Ska skatten kunna globaliseras vid senare tillfälle?

Dessutom, förslaget om EU-CO2 skatt berör även frågor om skattesystem, suveränitet, välfärd, budgetprocessen, beslutsfattning. Svar på dessa frågor måste också besvaras i sin helhet.

9.    Liberala aktörer bör ta hjälp av liberala och andra intellektuella, experter, kunniga i utformningen av vår EU-politiska program. Ta till exempel Yuval Noah Harari som beskriver EU som ”världens största mångkulturella experiment baserad på universella liberala värderingar” eller Philippe Legrain som förespråkar att EU har öppna gränser för individer från andra världsdelar rörande sysselsättning som jobb, studier, entreprenörskap.

10. Slutligen behöver vi även vara mer öppna som parti genom att ta in förslag från medborgarna. Det kan till exempel handla om att vi gör det rent lokalt bland föreningarna men också att vi har en digital plattform för det.

Vladan Lausevic
Medlem av Liberalerna i Täby
Individuell medlem i ALDE


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar