Mänskligt rörlighet och säkerhet

tisdag 3 februari 2015

Kommentar rörande Folkpartiets hållning till lagförslaget om skolavslutning i kyrkan



Nyligen framgick det i media att Alliansen och SD kommer att rösta för en ny skollag rörande skolavslutning i kyrkan. Argumentet för en sådan lag bygger dels på att den nuvarande skollagstiftningen är för otydlig vilket har resulterat i att en del skolor avstått från att organisera skolavslutningar i kyrkan. Samt dels för att skolavslutning i kyrkan är en tradition som dessutom bygger på kristet kulturarv.

När det råder kriser är det inte ovanligt att en retorik om att traditioner ska bevaras blir aktuell. Eller att en bakåtsträvande ideal formas. Här bör även nämnas att Sverige har en tradition av att vara sekulär stat och samhälle samt där individen får välja sin religion. Att ha skolavslutning i kyrkan är inte bara kontroversiellt med tanke på att många elever har en annan livsåskådning än kristendom. Det handlar även om hur mycket staten och dess institutioner ska vara separerade från de religiösa. 




I princip är jag emot att skolavslutningar äger rum i kyrkan eftersom detta strider mot idéer om det sekulära samhället. Jag är humanist och skulle inte vilja att samhället blir mindre sekulärt. Det finns de som menar att det är en viktig tradition som måste bevaras men traditioner kan inte huggas i sten utan måste kunna förändras i takt med att människor och samhället förändras. Från Folkpartiets sida motiveras stödet för lagändring om att kristendom utgör en viktig del av Sveriges kulturarv. Mellan raderna kan det tolkas som att skolavslutning i kyrkan därmed ska vara en kulturell handling och inte religiös.


Det finns även en annan sida av att ha skolavslutningar i kyrkan som bör nämnas och som jag ställer mig positivt till. Dagens Sverige är trots allt ett mångkulturellt samhälle med religiös pluralism. Därmed är det positivt att människor, framför allt de yngre generationerna, kommer i kontakt med olika kulturella inslag inom samhället. Det kan även gynna den interreligiösa dialogen och toleransen att elever som har olika livsåskådningar tillsammans kan samlas i en religiös lokal oavsett vilken religion lokalen förknippas med. Ansvaret ligger även hos skolledningen att se till att skolavslutningen gynnar alla elever så att ceremonin hellre uppfattas med kultur snarare än med religion.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar