Mänskligt rörlighet och säkerhet

lördag 21 februari 2015

ALDE:s fem punkter mot terrorism inom Unionen

Nyligen publicerades min artikel i Dagens Samhälle.Texten  nedan är från publiceringen: 


I samband med de senaste terrorattentaten upplever många medborgare i unionen en ökad oro för nya attentat. Frågan är därför hur nya attentat ska kunna förhindras genom en effektiv terrorismbekämpning som värnar demokratin och utan omfattande inskränkningar i medborgarnas integritet och värdighet.

Åtgärder mot terrorism måste vila på rättsstatliga principer. Förutom att utveckla åtgärder för att förebygga terrorism och metoder att identifiera misstänkta terrorister så handlar det även om arbetssätt som inte innebär att kränkning av medborgerliga fri- och rättigheter sker olagligt eller oproportionerligt.

En annan utmaning är att terrorismen i sig ofta är gränsöverskridande. Det har i unionen länge talats om ett ökat informationsutbyte och samverkan mellan medlemsstaternas säkerhetsmyndigheter. Nu är det viktigt att börja övergå från ord till handling eftersom det behövs mer informationsutbyte snarare än mer massövervakningsåtgärder.

Medlemsstaterna kommer fortfarande att bära största ansvaret för att bekämpa terrorism på nationell nivå. Samtidigt visar utvecklingen att det finns behov att undersöka hur terrorism kan bekämpas på unionsnivå. Bland annat behövs det juridiska åtgärder som kan försäkra om att en eventuell integration av underrättelseverksamhet på unionsnivå kan innebära att det finns demokratiska mekanismer som kan förhindra ogiltiga integritetskränkningar vid misstanke om brott.


Demokrati, rättssäkerhet och terrorismbekämpning måste gå hand i hand. Därför föreslår vi inom ALDE följande fem punkter för en tryggare union och som tillgodoser medborgarnas krav på integritet:


1.      Etablering av en europeisk underrättelseplattform, Euro Intel, för att systematiskt kunna utbyta information mellan nationella polismyndigheter och underrättelsetjänster vid misstänkta terrorbrott. Plattformen ska kunna vara under demokratisk översyn från Europaparlamentet.

Euro Intel ska dessutom kunna samverka med Europol under ordnade former som garanterar att utbytet inte kränker integritet utan legitima skäl. Inom ALDE stödjer vi även att utbyte av passageraruppgifter (PNR) ska kunna harmoniseras mellan medlemsstaterna under liknande villkor.


2.      Utökning av Europols befogenheter och etablering av en europeisk anti-terrorism centrum. Det polisiära samarbetet inom unionen behöver förstärkas. Förutom den nationella säkerheten måste även europeisk säkerhet få större handlingsutrymme. Europols eventuella anti-terror centrum skulle även kunna samordnas med det redan existerande centret för cyberbrott eftersom cyberbrottslighet ofta förekommer i samband med terrorattacker.

3.      Tillkomsten av ett europeiskt juridiskt ramverk samt ett euroepiskt åklagarkontor för att kunna agera mot gränsöverskridande brottslighet. Inom unionen kan terrorbrott rent tekniskt planeras i en medlemsstat, finansieras från en annan för att genomföras i en tredje. Det behövs därför ett ökat juridiskt samarbete för att kunna agera snabbare och effektivare. Bland annat ska åklagarkontoret kunna väcka åtal mot aktörer som finansierar terrorism inom unionen.

4.      Bekämpning av radikaliseringens rötter. Debatten om terrorbekämpning måste handla mer om än övervakning, integritet och säkert. För medlemsstaterna gäller det att ha nationella strategier där terrorhot även bekämpas genom att minska utanförskap. Det behövs dessutom en europeisk strategi för att aktivt motverka terrorism då kommissionen vid behov ska kunna stödja medlemsstaternas terrorbekämpning genom kompetens eller finanser. De centrala värderingar som unionen bygger på – demokrati, mänskliga rättigheter och individens frihet – måste försvaras genom argumentation mot terrorism.

5.      Avslutningsvis behöver åtgärderna inom unionen kompletteras med en extern strategi för bekämpning av terrorism på global nivå och utanför EU inom ramen för unionens utrikes och säkerhetspolitik. Bland annat borde en sådan strategi vara en del av utrikesrelationer mellan EU och länderna inom Arabförbundet där åtgärder mot terrorism ofta diskuteras.  




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar