Mänskligt rörlighet och säkerhet

onsdag 28 januari 2015

Om integration och inkludering i globaliserings tid

Idag möttes jag och många andra, både inom och utanför Folkpartiet Liberalerna, av olika känslor inför förslagen från partiets arbetsgrupp som berör invandring, integration, flyktingar men även arbetsmarknaden. Just mina känslor var ganska blandade, inte minst då jag själv flyttade till Sverige vid 14 års ålder. För mig var det som att komma till ett paradis eftersom att växa upp i Bosnien under och efter kriget innebär att växa upp där det råder starkt tro att i länder som Sverige, Kanada eller Tyskland alla har jobb, socialt skydd samt åker på semester minst en gång om året.

I samband med det vill jag dela med mig min syn på saken. Inte minst då jag själv började identifiera mig med partiet under gymnasieåldern när jag brann för (brinner fortfarande) för ett medborgarsamhälle där individens rätt för identitetsutveckling är skyddad samt där individen bidrar till samhället genom att vara en aktiv samhällsmedborgare oavsett födelseort, hudfärg, religion eller annat som används för att lägga människor i olika kategorier på gott och ont:


-         Integration är en pågående process. Den slutar aldrig och kan alltid debatteras. Men det är också en ömsesidig process där ”du ska vara som oss” argumentation inte fungerar utan skapar förtryck och missnöje. Här ligger liberalismens styrka i att se individen och inte kollektivet hos människor som invandrar till Sverige. I den globala världen så finns det inget utrymme att hugga in ”nationella värderingar” i sten vilka i sin tur ska läggas på den som invandrar. Snarare så finns det ett behov av större meningsutbyte och idéutbyte människor emellan. Öppenhet, dialog och debatt löser problem och inte värderingar som ska isoleras eller begränsas till en grupp.


-          Integrationens framgångar mäts bland annat i ekonomiska termer men också i individens syn på lycka och framgång. Att vara stolt över att Sverige gör världen bättre är en sak men det vore ännu bättre om Sverige toppade OECD:s lista eller andra listor över staters förmågor att integrera, utveckla medborgaranda och ta till vara potentialen hos individen. Jag vill se fler människor kunna uppnå det jag kallar för den svenska drömmen i form av en personlig framgång i det nya landet. När jag träffar taxi chaufförer födda utanför Sverige men som är advokater eller ingenjörer så mår jag aldrig bra.   
Från Diversity World. 


-         Integrationen behövs även om många socialdemokrater, vänsterpartister, miljöpartier, nationalister eller andra skulle hävda tvärtom. I en global värld och i moderna kunskapsbaserade ekonomier så behöver staten ge rätt förutsättningar för den enskilde att kunna lyckas i livet. Det gäller såväl högutbildade och lågutbildade eller för den som är född i Eslöv eller i Aleppo.


-         Individen väljer inte sin födelseort och därför bör varje individ ha rätten att välja sitt hem i livet. Detta är förstås lättare sagt än gjort men det bör hänga ihop med hur saker och ting fungerar i globaliseringens tid. Oftast flyr människor från krig, kriser och konflikter som man själv inte har valt eller deltagit aktivt i. Många lockas till Europa i hoppet om en bättre framtid och därför bör gränser vara öppna så mycket som det går.


-         Språktest låter krävande och har en negativ klang.  Men oavsett om man är född i Sverige eller inte så gör de allra flesta i Sverige någon form av språktest. I grundskolan, på gymnasiet eller under livets hårda skola. I många fall är risken för en medborgare som inte kan kommunicera med andra medborgare eller med samhället att hamna i någon form av utanförskap. Ekonomisk, social eller politisk. Ett demokratiskt samhälle gynnas av fler individer som vill vara med och påverka samhällets utveckling, vilket kräver kommunikation och samhällsorientering. Jag tycker även att den som invandrar även bör kunna få hjälp att lära sig engelska eller ett ytterligare språk.



 Från:  Decosit design. 


-         Det svenska språket är bra att kunna. Eftersom EU är världens största ekonomi med inre marknad samt exporter så behövs det fler språkkunniga människor runt om i världen. Människor som har invandrat till ett land och har en viss språkkompetens kan gynna både det nya och gamla landets ekonomi. Dessutom i en global värld så vore det positivt om fler lära sig olika språk vilket gynnar ett mångkulturellt samhälle och mänskliga kontakter runt om i världen.


-         Det svenska språket bör kunna vara en del av medborgaridealen. I USA och Kanada är det lättare att bli accepterad som amerikan eller kanadensare när man har lärt sig språket. I Sverige har vi fortfarande benämningen andra eller tredje generations invandrare. Detta är inte hållbart. ”Jord och blod” synsätt måste ersättas med medborgarideal. Individen har rätt att utveckla sin identitet och vill man vara svensk ska vila på individens val.  


-         Det behövs förändringar inom arbetsmarknaden. Det handlar inte bara om invandring utan även om ungdomar och lågutbildade. Sverige har lägst andel, runt 2,5 %, så kallade enkla jobb. Detta kan jämföras med Tyskland som har runt 20 %. Det gäller att fler ska kunna arbeta och ha en möjlighet för social rörlighet. Olika löner, olika individer, olika intressen, olika ambitioner i livet. Arbetsmarknaden ska kunna omfatta fler och inte färre.


-         Det behövs förändringar på bostadsmarknaden. Ökad social rörlighet bygger på att fler kan börja bo i något som är enklare och billigare byggt. Som modulhus och modullägenheter. Nyckelordet är flexibilitet, precis som i fallet med arbetsmarknaden, snarare än att mindre dynamik ska råda.


-         Invandring är inget problem för en välfärdsstat så länge fler medborgare kan bli skattebetalare. Det är inget fel på att den enskilde ha med sig sina anhöriga vilket gynnar den enskildes emotionella välmående. Samtidigt bör den enskilde kunna åtminstone i något mån bidra mer till välfärden fram tills de anhöriga kan arbeta själva. Ett problem för välfärden framtiden är dock miljöutmaningar. Just nu vet många människor runt om i världen om aspekter som hållbar utveckling, grön ekonomi eller ekologiskt samhälle. Idag finns det tyvärr partier runt om i Europa som står för en välfärdsnationalism där ”våra resurser” är just ”våra”. Man vill stoppa invandring för att värna om ”våra egna”. Detta är inte hållbart i en värld där fler människor bör hjälpas åt för att ta hand om naturen och den planeten som vi lever på. Det gäller att  diskutera om hur människor ska kunna närma sig varandra i globaliseringens tid och inte hur man ska splittras enligt föreställningar om den starkes rätt.



-         Slutligen i dagens värld finns det behov att skydda och hjälpa individen genom öppenhet, tolerans och pluralism. Som tidigare nämnt ingen väljer sin födelseort men den enskilde bör kunna välja platsen för sitt välmående. I New York finns det exempelvis 50 000 till 60 000 svenskar som har valt att söka sin lycka där eller av annat intresse. I USA finns även många somalier vars sysselsättningsgrad är mycket högre än bland svensksomalier.  Ett bra samhälle ska med effektivt system kunna locka till sig nya medborgare oavsett bildningsnivå, födelseort eller religion. I den globala världen har fler människor chansen än tidigare att vara invandrare, migranter och söka sig till nya platser av olika skäl. Medmänsklighet och samexistens kommer att behövas inte minst för de miljöutmaningar som väntar att bli hanterade. Och sådant kan inte lösas med nationalism och sociala fobier. Idag råder det tyvärr så kallade etnopluralistiska uppfattningar hos många om att ”vårt land” är bara för ”oss”. Detta är inte hållbart i dagens värld där det krävs mer solidaritet, samarbete och integration mellan människor, samhällen och stater. I slutändan kan främlingen som flyttar in och hur den behandlas av samhället säga något om oss själva snarare än att samhällets agerande säger något om främlingen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar