Mänskligt rörlighet och säkerhet

onsdag 19 juli 2017

Parlamentariska nationalister är farligare än de utomparlamentariska


Jag håller med analysen som har gjorts av Patrik Oksanen om att nationalsocialistiska grupperingar som NMR normaliserar nationalisterna i SD eftersom de senare kan presenteras som icke-våldsamma, som tar avstånd från extremister som i NMR. Som Oksanen skriver:

"Jimmie Åkesson har varit en skicklig ledare. Med den nya tidens dubbelspråk har han rensat ut högljudda rasister och tokstollar med ena handen, medan den andra gött dessa krafter. Till och med delar av Moderaterna har vacklat om ifall SD är ett parti som andra eller inte när det gäller regeringsmakt, statens demokratiska kärna och dess säkerhet.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra har även deltagit i tvätten genom att prata om SD:s auktoritära rötter istället för dess rasideologiska rotsystem. Rötterna framträder då och då i debatten som när riksdagsledamot Hagwall från Dalarna kastades ut efter att antisemitismen blev för öppen för att kunna accepteras av partiledningen."


Samtidigt kan NMR:s och liknande gruppers beteenden även förklaras med SD:s framväxt. Även om nazister kan uttrycka negativa kommenterar mot SD, att nationalister inte är "tillräckligt hårda"och liknande, så finns även en sorts anda i stilen "vår tid är inne nu" i samband med SD:s ökade väljarstöd. Man känner att man har vinden bakom sig.


Notera även att SD:s så kallade "nolltolerans mot rasism" aldrig har fungerat och alltid har varit som ett politiskt skämt. Ta bara Ekeroth som exempel. Nolltoleransen har däremot använts för att bli av med personer som partiets ledning ogillar. Så länge man kan bringa in röster till partiet som i Ekeroths och Sjöstedts fall så får man stanna kvar.


Nu kommer även kommenterar från Åkesson om att aktörer som NMR bör kriminaliseras. På ett sätt blir det komiskt med tanke på att SD själva var i stilen som NMR. SD övergick från nationalsocialism, folkhemsnostalgi och biologisk föreställd rasism till nationalism, ny folkhemsvurm och kulturell föreställd rasism. Inga stora skillnader alltså, ingenting att skryta med. Dessutom, som Åhlund skriver i artikeln:


"Att NMR hitlerhälsade på gamla tanter just under fredagen, var sannolikt ingen slump. Huruvida det gynnade SD eller inte är svårare att säga. Jimmie Åkesson vill kriminalisera NMR och andra extremistgrupper. Samtidigt sitter en ledande företrädare för NMR på SD-mandat i Ludvika kommun. Döm själva."


Jag vill därför argumentera följande. Att NMR är farliga, absolut. Med tanke på att organisationens medlemmar har agerat på sätt som många anser är terrorism, agerat våldsamt och skulle kunna leda till att andra individers liv hotas, att liv tas ifrån människor. Framför allt är jag övertygad om att i ett samhälle där det råder krig, där centrala institutioner inte fungerar, att aktörer som NMR skulle bete sig på liknande sätt som SS-avrättningspatruller, serbiska paramilitära förband eller Daech medlemmar. De som utför de "smutsiga jobben", förstör andras egendomar och saknar respekt för människovärdet.


Samtidigt så känner jag att nationalister som i SD faktiskt är farligare för individen och samhället om man inte bedömer faran i eventuella dödsoffer men däremot bedömer konsekvenser som samhället kan få uppleva. Makthavande nationalister behöver inte våld eller behöver mindre grad av våld för att uppnå sina mål. Man behöver kontrollen över centrala institutioner.  Att man till exempel använder Försvarsmakten, Säpo, Skolverket för att forma människor till nationalister som aldrig ifrågasätter makten eller samhällsutvecklingen utan bara accepterar det som ses anses vara den enda rätta sanningen, identiteten, samhällssynen.

NMR är en farlig gruppering men saknar tillräckligt mycket humant, socialt och finansiellt kapital för att avskaffa det öppna, demokratiska och pluralistiska samhället. Nationalister som i SD är däremot i motsatt läge där man har humant, socialt och finansiellt kapital för att uppnå sina mål genom övertagning av institutioner och formandet av policyn.

För att sammanfatta det hela på följande sätt - Mellan nationalism och fascism är det bara ett kort steg emellan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar