Mänskligt rörlighet och säkerhet

måndag 19 november 2018

Kollektivism är inte liberalism


I sin senaste text i GP påstår Jenny Sonesson följande om liberalism och partierna: 

Bilden kan innehålla: text


Som liberal debattör och individuell medlem i ALDE kan jag berätta följande. 

Venstre har under de senaste 20 åren förändrats från mer klassiskt liberalt parti till ett liberalkonservativt parti med auktoritära drag och TAN-politik. Venstre har infört burkaförbud och tiggeriförbud, tagit fram en "ghettolista", infört åtstramning av asylpolicyn (som firades med tårta av integrationsministern Inger Stöjberg).

 Inget av det är lika med liberal eller frihetlig politik. Det är lika med högerkollektivism där man använder det offentliga som staten för repressiva åtgärder emot individer som redan är utsatta, fattiga eller exkluderade. Inte heller är det pragmatiskt politik för att gå tillmötes ett högerpopulistiskt och nationalistiskt parti som DF (Dansk Folkeparti) som dessutom är vänsterorienterad i ekonomiska frågor. 

Därför har Venstre liknande problem som svenska borgerligheten som har tappat idébildning och visioner för framtidens ekonomi och välfärd. Inom ALDE är det långt ifrån att alla partier är liberala på riktigt. Det finns både problem med partier som är korrupta som i Bulgarien och Rumänien, samt partier som ägnar sig åt TAN-politik som i Nederländerna och Danmark. 

Därför gäller det att utveckla ALDE till ett riktigt europeiskt liberalt parti men just därför behövs en mer idéburen och värderingsstyrd liberalism


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar