Mänskligt rörlighet och säkerhet

onsdag 9 augusti 2017

Staten får inte ta ifrån medborgarskap från individen



Polischefen Erik Nord i Storgöteborg vill det, Johan Forsell hos Moderaterna vill det, föreningsaktivisten Pardis Manuchehri vill det. Utifrån olika argument:

a)    Storbrittanien gör det 
b) Frånta ifrån dom som har dubbla medborgarskap 
c) Det är ett hån mot offer att inte göra det

Jag ställer mig emot av följande skäl. Staten får inte ta människors medborgarskap, inte minst utifrån liberal synpunkt.

a) Storbrittanien är ett dåligt exempel, inget förebild. Storbrittanien kritiseras av bland annat Freedom House eftersom staten har terrorlagstiftning som inneburit minskade demokratiska och mediala friheter. Lagstiftning som är ineffektiv och baserad på överdriven rädsla. Risken är att staten skickar signalen att "man gör något terrorism" genom att dra in medborgarskap, utvisa människor, minska invandring osv. Att sprida rädsla för terrorism för att forma policy efter det är farligare för samhället på långsikt.


b) Nej, staten får inte dra in någons medborgarskap, riva ens pass. Det är ytterst integritetskränkande och något som bland annat socialistiska diktaturer samt andra diktaturer ägnat sig åt genom historien. Dessutom, om man "river pass" så kan individer fortfarande begå brott någon annanstans och den som återvänder till Sverige kan bli misstänkt för brott och med tillräckliga bevis dömas för terrorism.


c) Det är inte ett hån mot offer att grundlagen följs. Det är snarare en signal, trots problemet, att rättsstaten är viktig och fungerar. Signal att medborgarskap innebär skyldigheter att följa svensk, EU, liksom global lagstiftning och regler där den som inte gör det döms till brottet.
Alltså, medborgerliga friheter som medborgarskap är inget som politiker och andra kan eller bör "stuva om" vid behov även om det handlar om svåra situationer. Det finns andra och framför allt mer effektiva sätt att bekämpa terrorism, som social inkludering och fredsinsatser. Att "riva pass" är inte bland dom.


"Ingen svensk medborgare som är eller har varit bosatt i riket får fråntas sitt medborgarskap"


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar