Mänskligt rörlighet och säkerhet

måndag 22 september 2014

Stoppa kriget mot Ukraina!

Idag råder det krig mellan Ryssland och Ukraina, mellan två länder som länge genom historien har varit ett och samma land. Där människor drabbas av krigets fasor  både i Ryssland och Ukraina trots alla kontakter och band mellan landets invånare. Och det sker på en kontinent där många har levt med föreställningen att något mer krig om territorier inte skulle äga rum i Europa. Trots att Ryssland är världens största land till ytan har Putin valt att spela på det nationalistiska kortet och annektera Krim med eufori, ”nationell stolthet” och starkare tilltro till Kreml som resultat. Men också ökade statsutgifter för den ryska staten, politiskt isolering från EU samt Rysslands anseende. Kriget mot Ukraina har dock lyft upp även andra känslor hos medborgare i Ryssland, nämligen ett motstånd mot Kremls ambitioner.


För tillfället pågår fredsmarscher runt om i världen för att kriget i Ukraina ska upphöra. I Ryssland är anti-krigs demonstrationer tydliga med budskapet att kriget mellan ”brödrafolken” ska upphöra. Det absurda med den ryska statliga propagandan är dock att motsägande budskap brukar framföras. Å ena sidan propageras det att ryssar och ukrainare egentligen är ett och samma folk, har samma ”civilisatoriska öde” samt att ukrainskan egentligen är en rysk dialekt snarare än ett eget språk. Å andra sidan kallas ukrainare för fascister och förrädare som enligt vissa propagandister ingår i en större västerländsk-amerikansk-europeiskt eller annan konspiration mot Ryssland.



När jag ser på bilder från fredsmarschen i bland andra S:t Petersburg och Moskva är jag främst glad över att se människor i Ryssland som vågar stå upp mot den ryska statens aggression mot Ukraina. Det påminner mig om hur människor i Belgrad på 90-talet vågade visa sitt missnöje med makthavarna som hade beordrat den jugoslaviska militären att utföra attacker mot Kroatien och Bosnien. Samt om människor som både under kriget kämpade och än idag kämpar mot korrupta politiker, nationalister, hatet och etniska motsättningar. För att Serbien och Bosnien ska komma med i EU, satsa på framtiden, skapa välfärd och fungerande samhällen samt lägga gammal ondska och tragiska händelser bakom sig. 


Det går att stå upp mot makten i autoritära stater. Det kommer alltid att finnas människor som vill ha ett mer demokratiskt samhälle. Det är viktigt just på grund av demonstranterna som deltar på fredsmarschen att fortsätta att ge olika typer av stöd till både delar av den icke-statliga sektorn samt demokratiska partier i Ryssland. I framtiden har Europa och Ryssland stora möjligheter att ta vara på om Ryssland kan successivt utvecklas till ett demokratiskt samhälle och integreras inom EU. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar