Mänskligt rörlighet och säkerhet

lördag 13 december 2014

Om småstäder i globaliseringens tid.

Föreställ dig att Stockholm vill bli en egen stat, vill ha egen säkerhetspolis istället för SÄPO, att finansborgarrådet öppnar Stockholm Stads kontor i Kina för att locka investeringar eller att unga människor flyttar från Stockholm för att starta internetbaserade företag i mindre orter där skatter och löner är lägre. Sådan utveckling är redan igång runt om i världen eller skulle kunna äga rum i framtiden. Och självklart ska fler småorter i Sverige kunna bli vinnare i globaliseringens tid.

Både under och efter valet har det diskuterats om politikernas Stockholmsfixering eller storstadsfokus. I en stor samt centraliserad stat som Sverige upplevs detta av många medborgare som problematiskt. Missnöjet gentemot vilka beslut tas eller inte tas i Stockholm märks inte minst i Skåne.  Många så kallade småorter har tyvärr inte dragit mycket nytta av den ekonomiska utvecklingen sedan början av 90-talet. Men att Stockholm har blivit viktig för politiker på nationell nivå är en del av trenden som pågår globalt. Sådan utveckling förekommer redan inom EU, USA eller även i Kina där skillnader mellan urbana och rurala miljöer blir allt större.

Storstädernas tid är redan på plats och därför måste även småstäderna kunna hänga med. Storstäder blir all viktigare för människor liv i takt med en utveckling som präglas av globalisering, europeisk integration, urban migration samt högteknologisk utveckling. Redan för flera år sedan började FN med att rapportera om trenden att allt fler människor flyttar till storstäder. För Sverige är Stockholm landets ekonomiska motor samt import- respektive exporthamn. Här finns bland annat Ericsson, Microsoft, Spotify och World Trade Center. Här finns en stor del av landets service och innovationsföretag och här kommer en av EU:s fyra patentcentral att etableras. Handeln med Ryssland, Kina och Indien är beroende av utvecklingen i Stockholm. Staden är också Sveriges främsta turistdestination för turister från Unionen och andra delar av världen.

Storstäder som Stockholm, New York, London eller Berlin är också viktiga för människors identitetsutveckling. Här samlas trots allt människor med olika livsstilar, kulturella inställningar och religiösa åskådningar. Storstäder brukar betraktas som kosmopolitiska.  På vissa håll i världen har storstäder blivit så viktiga att städerna informellt eller formellt åtnjuter eller vill kunna ha mer makt och legitimitet. London Stads borgmästare (alltså inte Greater London /Stor London) måste till exempel på grund av stadens status som en finansiell gigant åka runt om i världen för att locka ny kapital. Bland annat i Kina där City of Londons kontor finns etablerade för att kunna locka lokala investerare. Alltså en lokalpolitiker gör det och inte landets utrikesminister. I New York har stadens myndigheter uttalat sig om att staden ska ha egen säkerhetspolis. I Kina har livskvaliteten i många storstäder som Shangai blivit så pass hög att människor från landsbygden hellre vill flytta till storstaden för att arbeta inom servicesektorn snarare än arbeta i de lågavlönade fabrikerna. I USA har många unga företagare valt att lämna storstäder och flytta tillbaka till mindre orter just för att kunna driva sina verksamheter billigare, bland annat inom e-handel.

Men ingenting säger att småorter runt om i landet inte kan dra mer nytta av den ekonomiska, teknologiska, sociala eller miljömässiga utvecklingen i globaliseringens tid. Runt om i världen finns det hur många exempel som helst på småstäder som har lyckats. För Sveriges del handlar det om att många småorter historiskt byggdes upp som ”bruksorter” , eller runt om en arbetsgivare som i Sandviken , eller runt om militär verksamhet som  ”garnisonsorter” som Boden.

 Idag skulle småorter gynnas av att främst små samt medelstora företag som arbetar med service, innovation eller grön produktion etableras just där skatter är lägre och arbetskraften är billigare.



Några förslag på hur småorternas utveckling kan förbättras:

-         - Avkontorisera Stockholm. Fler företag ska kunna etablera sig runt om i landet genom att erbjuda lägre skatter och löner.  

-        -  Slå ihop mindre kommuner så att regioners utveckling främjas. Regionalt ekonomiskt tänkande kan ge helt andra resultat än just lokalt ekonomiskt tänkande.  

-         - Kommunerna bör kunna samverka med andra orter runt om i EU eller andra världsdelar föra att inhämta inspiration och kunskap rörande utveckling på lokal nivå.

-        -  Ungdomsarbetslöshet i småorterna bör hanteras mer genom ökad mobilitet av arbetskraften. Kommunerna bör kunna erbjuda större insikt för ungdomar om hur de kan söka arbeten inom EU.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar