Mänskligt rörlighet och säkerhet

fredag 12 december 2014

Lux Leaks och den finansiella framtiden

Få skulle hålla med om att Luxembourg inte är ett skatteparadis. Medlemsstaten räknas trots allt som det främsta skatteparadiset i EU och som nummer två globalt enligt. I samband med den ekonomiska krisen kommer sedan 2007 nya trender upp rörande hur ekonomiska samt finansiella systemet ska fungera överlag. Krisen har förändrat och kommer att förändra dagens spelregler. Bland dessa trender ingår även att förhindra skatteflykt, pengatvätt samt att öka den finansiella transparensen.

Skandalen med Lux Leaks berör EU, medborgarna samt många av världens multinationella företag. I ALDE anser vi att det är orättvist att enskilda medborgare samt små och medelstora företag i Unionen betalar skatt medan det finns storföretag som medvetet ägnar sig åt skatteflykt. I samband med Lux Leaks skandalen har ALDE föreslagit till Europarlamentet att två undersökande rapporter ska tas fram. Det ena rapporten ska undersöka medlemsstaternas skattesystem i stort medan den andra rapporten ska handla om ett EP:s lagförslag till Kommissionen om hur skatteflykt ska bekämpas.



Som ledaren av ALDE gruppen Guy Verhofstsdt har uttryckt sig:

Man kan inte förvänta sig att medborgare och små samt medelstora företag ska betala skatt medan multinationella företag enkelt kan använda sig av hål i lagstiftningen inom nationella skattesystem.

Eftersom hela EU påverkas av skatteflykt vore lösningen att lagstifta om skatteflykt på EU nivån eftersom nationella system inte kommer att vara tillräckligt effektiva. Här skulle det krävas en förordning om hur skatteflykt ska förhindras samt hur EU kan assistera multinationella företag att ställa om finansiella vanor i allt mer förändrad global ekonomi.

Men förslaget möter motstånd bland annat från EPP och S&D vilka tillsammans utgör fler än hälften av EP. Vidare rörande misstroendeförklaringen mot Juncker har ALDE gruppen röstat nej. Det går inte att avsätta en hel kommission så länge det inte är tydligt och bevisat om vad egentligen har hänt. Däremot har ALDE krävt att en undersökning ska göras rörande Junckers relation till den aggressiva skatteplaneringen under sin tid som Luxemburgs statsminister.

Det är även viktigt att notera att parlamentariker som har krävt misstroende förklaring mot Juncker kommer från partier som kategoriseras som nationalistiska, rasistiska, xenofobiska, anti-semitiska samt homofobiska. Företrädare från dessa partiet ägnar sig åt vad som kallas för skattenationalism. Som liberaler är vi medvetna om att dagens ekonomi är global och internationaliserat vilket gör att nationella skattesystem får det allt svårare att hantera skatteflykt. Med en europeisk lagstiftning skulle därmed ett starkare samt mer koordinerat och effektiv påverkan kunna åstadkommas. Det handlar om att öka skatteintäkter för hela Unionen vilket skulle gynna europeisk ekonomi i en tid med nya ekonomiska trender som är tillkomna ur krisens konsekvenser.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar