Mänskligt rörlighet och säkerhet

torsdag 23 juli 2015

Inomhus farmer behövs för framtidens Stockholm

Stadsodling i Stockholms region är populärt hos många. Människor organiserar sig i grupper eller odlar individuellt . Därmed är Stockholms sedan flera år tillbaka en del av en global urban trend med koppling till diskussionerna om klimatförändringar.

Att odla urbant ska kunna vara en del av stadsmänniskors vardagsliv. Det kan fungera bra som en hobby för individen samt motivera människor att göra något tillsammans och forma gemenskap.  Det som också behövs för Stockholms framtid är mer vinstdrivande och företagande stadsodling. I städer som New York, Shangai och London är det vanligt med ”inomhusfarmer” och ”vertikala farmer” där ätbara produkter kan odlas väldigt centralt. Sedan 2008 lever de flesta människor i stadsmiljö och enligt FN kommer stadsbefolkningar vara runt 70-80% procent av världsbefolkningen innan året 2050. Då kan Stockholm bli ännu mer en global stad i en värld där städernas utveckling och anpassning till att vara mer ”gröna” och ”kilmatsmarta” blir allt mer viktigare.




Odla fisk och växter utan jord = sant. Kolla på videoklippet om aquaponics metoden. 



Stockholm har tidigare belönats med priser att vara en miljövänlig stad. Bland annat var Stockholms första huvudstad i världen som införde en hel bussflotta driven av förnyelsebara energikällor. Det fanns även en vision, av non-profit företaget Plantagon, att senast 2014 etablera en stor vertikal farm centralt i staden. Planerna har tyvärr inte blivit verklighet och Stockholm behöver etablering av nya företag som kan arbeta med urbant jordbruk. Det finns trots allt en kritisk massa det vill säga människor i Stockholm som vill handla ekologiskt och urbant odlat mat. Förhoppningsvis kommer Plantagon bli det första vertikala farmen i Stockholm under 2016.

Att ha en företagsvänlig miljö för stadsodling handlar mycket om inställningen och policy på lokal nivå. Moderaten Anna König Jelmyr har skrivit att kvarteret Persikan i Djurgårdsstaden kan bli ”stadens första urbana farm”. Hon betonar att det inte Stockholms Stad utan vanliga människor som ska ta eget initiativ och engagera sig. Men det som Stockholm Stad definitivt kan göra är att locka investeringar, skapa reklam och policy så att urbana stadsodlingsföretag etablerar sig inom regionen.



Referenser









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar