Mänskligt rörlighet och säkerhet

tisdag 28 juli 2015

Hur motverka nationalism? 10 tips till politiker, debattörer och andra


1.    Förklara att enligt FN den nuvarande konsumtionen och levnadsstandarden är ohållbar. Den globala samhällsutvecklingen måste ställa om och bli grönare, resurseffektivt och klimatsmartare. ”Folkhemmet” var trots sina framgångsrika resultat allt annat än ett miljövänligt projekt och hållbart projekt. Nationalismens budskap går ut på att människors solidaritet och politiska medvetenhet ska vara begränsad inom nationella gränser.”Stolthet över” Sverige kommer inte att rädda en från övernationella utmaningar. "Nationellt gemenskap" som bygger på okunskap, sociala fobier eller kulturell rasism är inte heller en bra metod att använda sig i dagens värld rörande mänsklig utveckling. 

2.    Använd inte orden ”svensk(a)” när du har retorik om jobb, lag, kultur eller värderingar. Jobb har ingen nationalitet, ekonomin är global och ”kulturen i Sverige” eller ”svenska värderingar går inte att definiera i absoluta termer eller att begränsa med nationella gränser. Tänk på exempelvis relationer mellan Skåne och Danmark. Tänk på att de värderingar som existerar i Sverige finns också på andra håll inom Europa och världen. Forma istället människor som kan vara mer övernationella i sitt sätt att resonera och tolka världen runt om sig. Risken är annars bland annat att retoriken går ut på att en ska ha jobb eller följa lagen som svensk istället som individ.


3.    Förklara om att mänskliga rättigheter handlar om universella och moderna värderingar som behövs i en värld som inte är nationell. Stå upp att det är värderingar som bör följas av alla oavsett om en är född och uppvuxen eller inte född och uppvuxen i Sverige.

4.    Förklara om att EU-frågor är just politik på EU-nivå. Inspirera människor om att Unionen ska vara mer demokratiskt där individen som en EU-medborgare kan påverka makten på övernationell nivå. Gör skillnad mellan vem som har sagt eller gjort vad. Ifall det var ministerrådet, kommissionen eller Europaparlamentet.

5.    Förklara om att Daech/ISIS inte kommer försvinna av sig själv utan att det skulle krävas en storskalig militär och civil intervention i Syrien under FN-mandat. Att ”skicka JAS mot IS” är ett tydligt exempel på populism som inte fungerar i verkligheten.

6.    Förklara att migrationsutmaningen är global och att FN:s anställda har önskat att EU tar upp till 1 miljon flyktingar under de kommande åren. Det är i FN:s anda som världen behöver utveckla sig framåt. Inklusive byggandet av samhällen som är inkluderande och bygger på humanistiska värderingar.

7.    Förklara om att det finns studier som visar att tiggeriförbud skulle vara ineffektivt. Människor som är desperata, diskriminerade och upplever utanförskap har ofta andra problem och prioritet än att följa lagen. Uppmuntra civilsamhället att göra större insatser för att hjälpa individer från gatan. Förespråka gärna mer tryck från kommissionen mot den nationella regimen i Rumänien samt att alla medborgare inom Unionen ska kunna leva enligt de stadgan om de grundläggande rättigheterna.

8.    Stå upp för att det finns andra utmaningar för välfärdsstaten än just invandring och integration. Enligt Nordiska Ministerrådet så handlar det inte minst om en globaliserad ekonomi och åldrande befolkning. Även Sverige välfärd är beroende av beslut på övernationell nivå som rörande den europeiska marknaden och den globala ekonomiska utvecklingen. Dagens nationalism kan inte ge människor en bättre levnadsstandard då den endast vill vara isolerad till ”nationalstaten” och tar inte hänsyn till vad som sker utanför.

9.    Använd dig av den vetenskapliga kunskapen om vad nationer är för något. Det vill säga sociala konstruktioner grundande på myter och osanningar. Sådant kunskap behöver användas i en allt mer icke-nationell värld. Risken är annars att människor lever kvar i gamla myter vilket går emot ett modern, demokratiskt och kunskapssamhälle.


10.                  Slutligen, påverka medborgare så att de blir mer medvetna på EU-nivå samt globalt. Lösningar på övernationell nivå kräver övernationell demokratiskt legitimitet, det vill säga att människor i Sverige, Tyskland eller Indien kan kräva samma sak. Tänk på att nationella gränser inte bara är fysiska hinder utan även mentala. Att vara mentalt fast i nationella gränser kommer definitivt att gynna partier som SD. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar