Mänskligt rörlighet och säkerhet

torsdag 15 oktober 2015

Liberala argument för att alla kommuner ska kunna ta emot flyktingar

Det behöver inte sägas mycket mer om att hela Europeiska Unionen står inför en av sina största utmaningar i historien. Migrationskrisen påverkar ett stort antal lokalsamhällen runt om i Unionen. Både nuvarande och förra kommissionen har presenterat EU som en viktig global aktör för mänskliga rättigheter. Samtidigt råder det stark motstånd ,ofta på lokal nivå, mot att agera för de mänskliga rättigheterna som EU ska värna om.

Krisen har på olika sätt engagerat människor runt om i Europa. Många har valt att göra en hjälpinsats och bidra med humanism för människor som flyr ett fruktansvärt krig. Retoriken om att alla EU-medlemsländer ”måste ta ansvar” visar varför EU behöver ett nytt migrationssystem för framtiden. Det är även något som Alliansen borde kunna stå för med tanke på uttalanden från ledarna för C, FP, KD och M. Sedan valet har Alliansen hållit ihop trots flera vattendelande frågor. Med andra ord har Alliansen möjligheten att stå för en mer gemensam hållning i frågan rörande det kommunala självstyret kontra statens ansvar i samband med migrationskrisen.

Ett sådant system skulle även inkludera insatser inom lokalsamhällen som därmed ska kunna uppfylla liknande krav som nationella regeringar måste göra. I första hand ligger inte utmaningen bara i antalet människor som flyr till EU utan i att det saknas en effektiv europeisk migrationspolitik. För att på långsikt kunna lösa migrationsutmaningen krävs det att systemet fungerar i takt med Unionens flernivåstyre. I grunden står inte liberaler för tvång samtidigt som det ändå finns en liberal federalistiskt syn om hur EU bör fungera. Rätt beslut på rätt nivå även inom migrationspolitiken skulle kunna ge effekt och fungera från EU-nivå till lokalt. Så länge det finns kommuner som av olika skäl är ovilliga att ta emot flyktingar så kommer det bli svårt för staten men även för Unionen att jämnare fördela de resurser som behövs.

För Sveriges del innebär det att alla kommuner måste ,i samspel med statens förvaltning och resurser, kunna ingå i denna process. Samtidigt måste det kommunala självstyret utvecklas och respekterar i högsta möjliga grad till krisen är över. Här har liberaler chansen att visa vad värnandet av individen egentligen innebär. Oavsett om individen är en bilmekaniker från Aleppo eller egen företagare i Ekerö så ska vi stå för mångfald, medborgaranda och markering att hela Sverige med sina kommuner och resten av Unionen kan göra skillnad i en mer orolig värld. Att stå för inkludering, mänskliga rättigheter och mångfald präglar idealet för ett europeiskt samhälle som är modernt, öppet och demokratiskt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar